Skip to content

Zakaj kupujem Alpinine čevlje?

09/10/2012

Pred nekaj dnevi smo se s starimi prijatelji zapletli v pogovor o nakupovanju oblek. In o nakupovanju oblek preko spleta. In o podobnih rečeh. No, zaključek je bil, da pač “na koncu greš pa po čevlje v Peko”, hahahahaha! Ker – kdo pa še sploh kupi čevlje v Peku?

No, ker je bil večer prijeten, nisem hotela na dolgo in široko razpredati o nakupovanju lokalnih izdelkov, sem si pa rekla, da bom nekoč naredila seznam razlogov, zakaj kupujem čevlje v Alpini. Prav zares seznam razlogov, zakaj, če je le mogoče, kupujem lokalno narejene izdelke in lokalno vzgojene pridelke.

Torej, mojih deset razlogov:

1. Zato, ker denar, ki ga zaslužim v Sloveniji s prodajo storitev slovenskim podjetjem, zapravim v Sloveniji. Če ne bi bilo teh podjetij, potem tudi od mene ne bi nihče naročal storitev in bi tudi jaz enkrat končala brez dela (in denarja).

2. Zato, ker s tem plačam delo slovenskemu delavcu, ki ne živi od socialne podpore.

3. Zato, ker ta čevelj ni prepotoval pol sveta, ampak je z enim ali dvema tovornjakoma naredil največ 500 km dokler je prišel na prodajno polico.

4. Zato, ker mi veliko pomeni, da na Šutni, najlepši ulici v Kamniku, obratuje še kaka trgovina in si lahko, ko se po njej sprehodim popoldan z otroci, ogledam vsaj eno izložbo (vse ostale so namreč prazne).

5. Zato, ker tudi trgovki, ki v tej trgovini na Šutni dela že 25 let privoščim, da živi od svojega dela in ne od nadomestila za brezposelne. Poleg tega me vsakič prijazno pozdravi, ko se sprehodim mimo njene prodajalne.

6. Zato, ker so čevlji izdelani po (vsaj) minimalnem standardu delovnopravne zakonodaje in ne v sužnjelastniških razmerah, ki ogrožajo življenja ljudi in okolja onstran sveta.

7. Zato, ker v Alpini dobijo priložnost oblikovati čevlje slovenski oblikovalci.

8. Zato, ker Alpina v Žireh daje delo 400 ljudem, ki tam kupijo kruh in mleko, skrbijo za svoje družine in plačujejo davke. Skratka, ker ohranja življenje v Žireh.

9. Zato, ker Alpina dela kakovostne čevlje, ki jih dolga leta zadovoljno nosim.

10. Zato, ker menim, da plačam pošteno ceno za pošten izdelek z najmanjšim možnim številom posrednikov in preprodajalcev, ki so v to ceno vkalkulirani.

Tako, zdaj veste. Zakaj kupim čevlje, narejene v Alpini. In tudi v Peku. In zato tudi kupim Odejino posteljnino. In Majšperkove preje. Pa Kaaitin blokec. Zato ne kupim Zottovega jogurta. In tudi ne Kiplingove torbe, ampak varčujem za ZeloLepo.

Verjetno sem naivna. Ampak tako pač je. Ciniki in realisti niso nikoli niti poskusili spremeniti sveta, kajneda?

Advertisements
6 Comments leave one →
 1. Haley permalink
  10/10/2012 09:16

  Jaz grem tudi rada v Alpino, včasih me razveseli z zelo lepim modelom (primernim za zelo mlado žensko) in seveda kvalitetno izdelavo. Še večkrat bi zavila v Alpino, če bi mogoče pikico spremenili kolekcijo in vnesli malo več modernejših oblik. Drugače pa vse pohvale, vse kar imam od tam nosim z največjim veseljem!

 2. custoMade permalink
  10/10/2012 09:22

  Se stirnjam :). Podprimo slovensko proizvodnjo, meni osebno je Peko zakon. In še predlog za torbice http://www.brodi.si – cenejše in Made in Tržič :).

 3. Lokalpatriot permalink
  10/10/2012 10:09

  Pa vendar je tudi v Alpini velik del kolekcije narejen na Kitajskem, v Romuniji, Srbiji…

  • 10/10/2012 10:14

   Ja, res je. Zato vedno preverim deklaracije, kjer piše, kje je izdelek narejen. Kot rečeno, zame ni EDINI in izljučni faktor to, da je izdelek narejen v Sloveniji, saj je preveč izdelkov, ki jih kupujemo, narejenih po celem svetu in 100% dosledno upoštevanje tega pravila v globalnem svetu pač ni mogoče in tudi ni smiselno. Ampak, če lahko izbiram med čevljem, narejenim v Sloveniji in na Kitajskem, bom pač kupila tistega, ki je narejen v Sloveniji. Če pa izbiram med čevljem, narejenim v Srbiji in Vietnamu, ja bom pač kupila tistega, ki je narejen v Srbiji. Če pa izbiram med izdelkom, ki je narejen v Vietnamu ali na Kitajskem… Poskušam najti drug izdelek. Bistvo mojega sporočila ni, da kupujmo samo in izključno slovensko, ampak da se zaboga potrudimo kupiti slovensko, kadar se le lahko!

 4. 27/10/2012 17:45

  Alpina je zakon! Sploh za hribovske čevlje. Upam, da ji gre dobro.
  Pozdrav,
  Neža

 5. mefi permalink
  11/12/2012 00:12

  Super vseh 10 razlogov za nakup slovenskih izdelkov!!
  Glede ALPINE pa sploh vse pohvale – vse kar sem kupila v dolgih letih se je obneslo nad pričakovanji, tudi znamke a!la Salomon, Sorel,…se lahko skrijejo pred njo!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: